Panelsamtal om Tidöavtalet

Varmt välkomna till ett panelsamtal om Tidöavtalet och dess betydelse för det sociala arbetet

Studenter vid socionomprogrammet och verksamma vid avdelningen för socialt arbete bjuds härmed in till en panel med efterföljande samtal om Tidöavtalet och dess betydelse för det sociala arbetet. Panelsamtalet anordnas av avdelningen för socialt arbete, IKOS, i samarbete med Socionomsektionen.
Socionomsektionen bjuder studenter på fika.

Tid: 14 december, 15.15-17.00
Plats: TP1

Den 14 oktober 2022 offentliggjordes Tidöavtalet, den skriftliga överenskommelse mellan riksdagspartierna Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som låg till grund för att utse regeringen Kristersson efter riksdagsvalet 2022. Flera av förslagen i avtalets rör det sociala arbetet, dess verksamhetsfält och även socionomutbildningen. Efter Tidöavtalet offentliggjordes har frågor väckts bland studenter, yrkesverksamma socionomer och anställda vid socionomutbildningarna i Sverige om vad det kommer innebära för socialt arbete som profession och dess praktik.

Vi vill därför bjuda in till ett panelsamtal där vi tillsammans samtalar om detta: Hur kan vi förstå det här avtalet och dess innehåll? Vad kan det tänkas ha betydelse för det sociala arbetet och för yrkesverksamma socionomer?

Panelen består av Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, David Ekholm, docent i socialt arbete, och Pia Kjellbom, socionom och lektor i välfärdsrätt. Samtalet leds av Ulrika Wernesjö, lektor i socialt arbete.

EN INSPIRATIONSDAG FÖR SOCIONOMER AV FRAMTIDSVERKET

Välkommen till en spännande och inspirerande dag för dig som är blivande socionom!
 
Ett av våra mest äldsta och populäraste event är Inspirationsdagen för Socionomer, där vi bjuder in socionomstuderande och nyexade/alumni att komma och nätverka med arbetsgivare som vill anställa just socionomer, samt lyssna på spännande föreläsningar som inspiration inför kommande yrkesliv.
 
Den 15 december är det dags igen och då anordnas Socionomdagen som ett hybridevent, med fysisk träff i Stockholm (i samarbete med Stockholms universitets studentkår) och digitalt för alla som inte har möjlighet att ta sig dit.
 
På vår branschdag för socionomer har du chans att träffa framtida arbetsgivare som erbjuder praktik eller jobb, lyssna på unika föreläsningar om socionomyrket och inspireras inför ditt kommande yrkesliv som socionom!

Delta digitalt eller på plats i Stockholm.
Eventet arrangeras av Framtidsverket och är digitalt, och helt gratis.
 

Socionomsektionen är en grön sektion​

Visste du att Socionomsektionen är en Grön Sektion? 🌿
Grön Sektion är en miljödiplomering från Linköpings Universitet centralt som innebär att sektionens och dess utskotts verksamhet uppfyller miljökrav efter en handlingsplan som uppdateras varje år. Ungefär 15 sektioner eller föreningar är med i Grön Sektion. 💛
eller maila gronsektion@socionomsektionenliu.se

myNanny

myNanny söker just nu personer som är intresserade av att arbeta som Au Pair i USA. En möjlighet för livet! För många studenter kan det också vara en välbehövlig paus under eller efter studieåren. Läs mer på deras hemsida https://my-nanny.se/au-pair/

Bli privatlärare och hjälp till med läxhjälp

Är du ute efter en perfekt sysselsättning vid sidan av dina studier så kan du nu söka till att bli studiecoach. Då får du chansen att hjälpa yngre elever förbättra sina studieresultat. Det är många som gärna vill ha studiehjälp och söker sig därmed till utbildningsorganisationen SmartStudies. De ser till att matcha dig med en elev där du kan göra skillnad. Du kan läsa mer här om SmartStudies läxhjälp samt mattehjälp och vad det innebär att vara studiecoach! 

Ge läxhjälp på plats eller online 

Länge var läxhjälp endast utbrett i de största städerna, Allakandos läxhjälp Stockholm var störst. Dock har läxhjälp de senaste åren växt i popularitet, framförallt i studentstäderna där det finns många kompetenta studenter som vill hjälpa till. Specialistavdelningar såsom SmartStudies har också växt fram.

Inom läxhjälp har du själv mycket flexibilitet. Antingen så väljer du att träffa din elev för fysisk läxhjälp där man väljer att antingen ses på ett stadsbiblioteket eller hemma hos eleven. Men du kan också ge läxhjälp online. Då behöver varken du eller din elev resa mer än nödvändigt och ni får använda er av online verktyg och mötas i ett virtuellt klassrum. I samband med corona pandemin så är detta ett mycket populärt alternativ. 

Läxhjälp finns för alla ämnen och nivåer 

Det finns stöd för alla skolämnen och på alla nivåer. Det finns elever som går i grundskolan eller på gymnasiet som söker sig till läxhjälp. Det finns också studenter på universitet och högskolenivå som gärna tar hjälp av en studiecoach också. Även studiecoachning på Allakando inom högskoleprovet har ökat mer popularitet de senaste åren.

Läser du på universitetsnivå så är du kvalificerad för att hjälpa till på alla nivåer. Men du hjälper till inom ditt egna studieämne främst. Du kan exempelvis läsa allt från språk. psykologi till kemi, fysik och matte. Du kan höra av dig till antingen SmartStudies eller deras systerorganisation Allakando läxhjälp om du vill bli studiecoach. Skicka in en ansökan så får du hjälp med att hitta rätt! 

Hjälpt till med läxhjälp inom matematik

Är du expert på just matematik så kan du säga till. Du kan nämligen fokusera på att bli mattelärare och vara en del av antingen SmartStudies mattehjälp eller hos systerorganisationen  SmartStudies. Även om båda ger läxhjälp inom alla ämnen så bildades systerogansiationen för att fokusera på att ge just mattehjälp och hitta studenter som är sugen på att hjälpa till som studiecoacher inom detta. Läser du på universitetsnivå och har goda mattekunskaper, på både lägre och mycket hög nivå så är du starkt efterfrågad. Just matematik är ett ämne som många elever vill ha stöd inom. 

Du blir upplärd som studiecoach inom läxhjälp 

Du behöver inte ha några tidigare erfarenheter av att vara privatlärare eller ha gett studiehjälp tidigare. Om du blir antagen till att bli studiecoach så kommer du att få gå utbildningar för att lära dig mer om studietekniker och studiemotivation samt skolas i Allakando pedagogiken — att alla kan mer än du tror. Detta är grundfilosofin som sa synas i allt arbete man gör. Du kan själv läsa mer här om läxhjälp och få tips om studietekniker, eller få information om exempelvis högskoleprovet.
Vill du ha tips för dina egna studier kan du själv läsa på hemsidan om läxhjälp om strategier och metoder som brukar appliceras inom SmartStudies läxhjälp.

Nominera till FORSA Östergötlands pris!!

FORSA Östergötlands stipendium delas ut till en student (i termin 7) som under sin utbildning verkat i FORSA:s anda genom att arbeta för att skapa möten på likvärdiga villkor mellan studenter, forskare och företrädare för det sociala arbetets praktik.

Skicka din nominering, max ½ sida, senast den 10 januari 2021 till Linnéa Strömberg linst146@student.liu.se

Läs mer här:

🌟 Ny Styrelse för verksamhetsåret 2021 🌟

Stort grattis till Styrelsen 2021 som röstades fram idag på årets årsmöte! Hipp hipp hurra detta kommer att bli så bra. Stort lycka till!!

Vi vill även rikta ett stort tack till valberedningen, Anna Fälth och Nella Sarawaran, som arbetat med att välja ut och lägga fram förslag på medlemmar till Styrelsen 2021!